Középiskolásoknak

Tájékoztató egyetemi előkészítő (matematika és informatika) foglalkozásokról

 
Kedves érdeklődő Középiskolások!
Kedves Szülők!
A Nyíregyházi Egyetemen hamarosan indulnak az egyes szakokhoz kötődő egyetemi előkészítők, melyek regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt a Hallgatói Szolgáltató Központ (HSZK) fogja koordinálni.
A 10 alkalmas előkészítők intézetünkben a következő módon kerülnek meghírdetésre: 5 alkalom matematikából, 5 alkalom informatikából.
A felvételizőknek ebből minimum 5 alkalommal kell részt venniük a foglalkozásokon online és/vagy jelenléti formában, tetszőleges válogatásban. Elképzelhető, hogy lesz olyan diák, aki csak a matematikai foglalkozásokat választja, vagy csak az informatikát, de az is lehetséges, hogy előbbiből két, utóbbiból 3 alkalmat preferál valaki.
Az 5 részvételért 100 többletpont jár a tanulóknak.
Konkrét beosztással hamarosan jelentkezünk, várhatóan decemberben kezdünk!
Várjuk szeretettel az érdeklődő tanulókat!

 

  • Informatikusok és programozók pályaorientációs napja

https://www.nye.hu/node/4398

 

  • Nemzetközi π-nap 

Március 14-én ünnepeljük a matematika egyik leghíresebb számát, a Pí-t (π). Ez a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, melynek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért választották ezt a napot a Pí nemzetközi napjának (03.14.). 

A Pí nemcsak egy elméleti fogalom, hanem gyakorlati alkalmazásokban is fontos szerepet játszik. Például az űrkutatásban vagy az építészetben használható fel. 

A nemzetközi Pí-napot 1988 óta tartják, de csak 2019-ben nyerte el hivatalos elismerését az UNESCO-tól. Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein. 

A nap célja nemcsak a matematika népszerűsítése, hanem annak bemutatása is, hogy milyen csodálatos és izgalmas tudományág. A Pí-nap üzenete: a matematika ott van mindenütt! 

A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete - hagyományt teremtve - tavaly csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez. Az intézet oktatóinak elsődleges célja az volt, hogy a Pí-nap megrendezésével népszerűsítse a matematikát, másodlagos szempontja pedig az, hogy szorosabbá tegye az együttműködést a középiskolák és a Nyíregyházi Egyetem, ill. a Matematika és Informatika Intézet között.  

A fentieket szem előtt tartva 2023. március 14-én 10 órától Pí-nap-i matematikavetélkedőt szerveztünk az egyetem körelőadójában. A rendezvényre azon középiskolai osztályok tanulóit vártuk, akik érdeklődnek a tudományterület iránt és szívesen megmérettették magukat egyénileg a verseny keretében. Érkeztek diákok – közel 65 fő - az NYE Eötvös József Gyakorlóiskola és Gimnáziumból, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumból, valamint a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumból

Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető köszöntője és Dr. Blahota István technikai eligazítója után a jóhangulatú versenyen 1 óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy a kitöltsék a tesztlapokat. Az helyes megoldásokat Dr. Vattamány Szabolcs ismertette. 

A helyezettek tárgyjutalomban részesültek, melyet a Nyíregyházi Egyetem ajánlott fel részükre.  

A következő eredmények születtek:  

   

Helyezettek 

 
 

Név 

Iskola 

Pontszám 

1.  

Gál Levente 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

22 

2. 

Pápa Kornél 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

2. 

Szabó Levente 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

3. 

Grexa Bianka 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Tóth Dorina 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Majoros Noémi 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

18 

3. 

Fekésházy Mátyás 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

 

Gratulálunk a helyezetteknek és felkészítő tanáraiknak!