Események

Profitability Logisztikai társasjáték verseny

Tisztelt Hallgatók, 

Kovács Gábor programtervező informatikus hallgatónk jóvoltából lehetőség van részt venni a  Profitability Logisztikai társasjáték versenyen. A helyezettek értékes nyereményeket kapnak. 
Gyere el és próbáld ki te is!
Időpont - 2023.09.26.  16-18 h
Helyszín: K12 terem
 
 
 
Lego Játékváros rendezvény
 
Szeptembertől a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetét erősíti Szabó József Mihály, a Lego Education Innovation Studio (LEIS) szakmai irányítója.
A nagysikerű Lego Játékváros rendezvényen a Megyei és Városi Művelődési Házban természetesen a LEIS is bemutatkozott.
Köszönjük a kollégák - Dr. Tomori Tímea, Dr. Jánvári Miriam, Dr. Nagy Balázs - és az önkéntes hallgatók munkáját!
 
 
 
NYE elsős hallgatók tájékoztatója
 
Az NYE elsős hallgatói számára minden évben megrendezi a központi/általános tájékoztatót a Bessenyei Aulában.
A nappali és levelező tagozat informálódhatott a Neptun rendszer használatáról, az ösztöndíj lehetőségekről, a HÖT tevékenységéről stb.
Az eseményt követően az egyes intézetek külön folytatták a tájékoztatást az érdeklődőknek.
Az MI Intézetet Tanyiné dr. Kocsis Anikó intézetvezető és Dr. habil. Blahota István képviselte.
Az elsős hallgatók képet kaptak a legfontosabb oktatásszervezési kérdésekről, az oktatók és az ügyintéző, Timku Aida elérhetőségéről, az egyes szakok sajátosságairól.
Üdvözöljük programtervező FOSZK és alapszakos, mérnökinformatikus, osztatlan matematikatanár és matematika mesterszakos hallgatóinkat!
Tartalmas diákéveket kívánunk!
 
 
Záróvizsgák
 
A Nyíregyházi Egyetem - Matematika és Informatika Intézetében 2 nap alatt 46 programtervező informatikus, valamint 10 matematikatanár szakos hallgató záróvizsgázott.
Külső tagként vett részt a bizottságok munkájában volt oktatónk, Dr. Iszály György Barna (EPAM Systems Kft.) és Lencsés István (L-Soft Zrt.). Köszönjük megtisztelő jelenlétüket!
A PTI-s hallgatók fele alapszakon, többi tanulónk felsőoktatási szakképzés (FOSZK) keretében végzett.
Örömmel hallottuk, hogy a FOSZK-os hallgatók közül többen szintén intézetünkben, PTI alapszakon folytatják majd tanulmányaikat!
Gratulálunk hallgatóinknak, sikeres életutat kívánunk mind a karrierépítésben, mind a magánéletben!
 
Pályaorientációs nap
 
Zsúfolásig megtelt középiskolás diákokkal a Nyíregyházi Egyetem D7-es előadója 2023 május 24-én. A munkaerőpiacon is keresettek az informatikai szakemberek, programozók. Valószínűleg ezért is volt nagy az érdeklődés az idei pályaorientációs nap iránt, amit tavaly rendeztek meg először, akkor szintén nagy siker övezte - a szon.hu beszámolóját idézzük.
Tanyiné dr. Kocsis Anikó a szervező Matematika és Informatika Intézet intézetigazgatója köszöntötte a megjelent iskolásokat és tanáraikat. Kifejtette, hogy azzal a szándékkal szervezték meg idén is ezt a napot, hogy közelebb hozzák ezt a szakmát a leendő hallgatók számára. – Nagyon jó lehetőség ez a nap arra, hogy tájékozódjatok arról, hogy tulajdonképpen milyen ez a szakma, mit kínál, milyen lehetőségek vannak, és hogy utána hogyan és hova lehet elhelyezkedni – részletezte a diákoknak az intézetigazgató.
– A mai napon szó lesz arról is, hogy miért érdemes felsőoktatásban tanulni, és hogy miért a Nyíregyházi Egyetemet válasszátok. Megtudhatjátok azt is, hogy milyen ez a képzés, mit fogtok tanulni, milyen tantárgyak és gyakorlati helyek vannak, végül pedig két cég képviselője is ízelítőt ad arról, hogy a végzett informatikusoknak milyen lehetőségeik vannak. Érdemes minél hamarabb eldöntenie a középiskolásoknak, hogy mivel szeretnének majd foglalkozni, merre szeretnének elindulni. Szülőként is tudom, hogy ez nehéz, de ezzel a pályaorientációs nappal is szeretnénk megkönnyíteni egy kicsit a választást.
Ezután dr. Vályi Sándor egyetemi docens az egyetemet és az informatikai-programozói képzések sajátosságait mutatta be. – Felsőoktatásba azért érdemes gondolkozni a középiskolásoknak, mert egy diplomával olyan szellemi munkát lehet majd végezni, amivel egy magasabb társadalmi státuszt is lehet szerezni. Informatikus, programozó végzettséggel pedig átlag feletti bérezést kapnak már a frissen végzett fiatalok is. Kiemelt státusza van ennek a szakmának. A Nyíregyházi Egyetem informatikai szakára azért is érdemes jelentkezni, hiszen folyamatosan frissítjük a tananyagot, állandóan kooperálunk a régióban lévő cégekkel, bevonjuk őket az oktatásba a mai kornak megfelelő technológiákkal. Ez az intézmény tanárképző volt sokáig, ezért empatikusabban tudunk például matematikát tanítani. Nem óriási a mérete az egyetemünknek, ezért sokkal személyesebb, barátságosabb, könnyebb szociális kapcsolatokat kiépíteni. Személyesen ismerjük egymást, így a hallgatókra is több figyelmet tudunk szentelni. Az informatikai ipar vármegyénkben is jelen van, így helyben is lehet munkát találni – ajánlotta az egyetemi docens, majd hozzátette: programtervező informatikus és mérnök informatikus szak is indul a Nyíregyházi Egyetemen.
Dr. Falucskai János főiskolai docens az emelt szintű érettségire felkészülést segítő online tanfolyamról tartott előadást. Vegera József mesteroktató pedig részletesen ismertette azokat az informatikai tárgyakat, amelyekkel a leendő hallgatók megalapozhatják szaktudásukat. A képzési paletta bemutatása mellett két informatikai cég képviselői is vázolták azokat a karrierlehetőségeket, amelyek nyitva állnak a fiatalok előtt. Mindkét cég több éve aktív együttműködésben áll az intézettel. Végül dr. Vályi Sándor arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan érettségizne a ChatGP informatikából.
 

Nemzetközi π-nap 

Március 14-én ünnepeljük a matematika egyik leghíresebb számát, a Pí-t (π). Ez a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, melynek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért választották ezt a napot a Pí nemzetközi napjának (03.14.). 

A Pí nemcsak egy elméleti fogalom, hanem gyakorlati alkalmazásokban is fontos szerepet játszik. Például az űrkutatásban vagy az építészetben használható fel. 

A nemzetközi Pí-napot 1988 óta tartják, de csak 2019-ben nyerte el hivatalos elismerését az UNESCO-tól. Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein. 

A nap célja nemcsak a matematika népszerűsítése, hanem annak bemutatása is, hogy milyen csodálatos és izgalmas tudományág. A Pí-nap üzenete: a matematika ott van mindenütt! 

A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete - hagyományt teremtve - tavaly csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez. Az intézet oktatóinak elsődleges célja az volt, hogy a Pí-nap megrendezésével népszerűsítse a matematikát, másodlagos szempontja pedig az, hogy szorosabbá tegye az együttműködést a középiskolák és a Nyíregyházi Egyetem, ill. a Matematika és Informatika Intézet között.  

A fentieket szem előtt tartva 2023. március 14-én 10 órától Pí-nap-i matematikavetélkedőt szerveztünk az egyetem körelőadójában. A rendezvényre azon középiskolai osztályok tanulóit vártuk, akik érdeklődnek a tudományterület iránt és szívesen megmérettették magukat egyénileg a verseny keretében. Érkeztek diákok – közel 65 fő - az NYE Eötvös József Gyakorlóiskola és Gimnáziumból, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumból, valamint a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumból

Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető köszöntője és Dr. Blahota István technikai eligazítója után a jóhangulatú versenyen 1 óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy a kitöltsék a tesztlapokat. Az helyes megoldásokat Dr. Vattamány Szabolcs ismertette. 

A helyezettek tárgyjutalomban részesültek, melyet a Nyíregyházi Egyetem ajánlott fel részükre.  

A következő eredmények születtek:  

   

Helyezettek 

 
 

Név 

Iskola 

Pontszám 

1.  

Gál Levente 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

22 

2. 

Pápa Kornél 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

2. 

Szabó Levente 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

3. 

Grexa Bianka 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Tóth Dorina 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Majoros Noémi 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

18 

3. 

Fekésházy Mátyás 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

 

Gratulálunk a helyezetteknek és felkészítő tanáraiknak! 

 

Magyar Tudomány Ünnepe - “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetében

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Matematika és Informatika Intézet kétnapos rendezvényt szervezett 2022. november 10-11-én, “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” címmel.

A tudományos emlékülést immár sok éve rendezi meg az intézet Dr. Varecza Árpád matematikus, főiskolai tanár, néhai tanszékvezető és főigazgató-helyettes emlékére.

Első nap az intézet oktatói konferencia keretében mutatták be kutatási témáikat és eredményeiket az intézet tanácstermében matematikai, informatikai, könyvtár-informatikai és pedagógiai szekciók keretében.

November 11-én az eseménysorozat koszorúzással folytatódott a Nyíregyházi Köztemetőben, beszédet mondott Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető. Az emlékezésre eljöttek a családtagok, a barátok, valamint az egykori munkatársak. A Bolyai János Matematika Társaság nevében Dr. Rozgonyi Tibor és a MII oktatói helyezték el a társaság koszorúját Dr. Varecza Árpád síremlékén.

Ezt követően Prof. Dr. Dobos Imre egyetemi tanár (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Tanszék) tartott előadást “A beszállítók rangsorolása DEA-val és közös súlyokkal” címmel.

A Varecza-napi programsorozat jóhangulatú csapatépítő borkóstolással zárult a Matematika és Informatika intézet dolgozói és vendégei számára Tállyán, Hollókői Mihály Pincészetében.

A Nyíregyházi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa és a Matematika és Informatika Intézeti Diákkör meghirdette a 36. Országos Tudományos Diákköri Verseny 3. házi fordulóját. A versenyre 4 pályamunka érkezett, melyet a hallgatók 2022. ápr. 26-án mutattak be egy rövid előadás keretében.  

Az intézeti zsüri tagjai - Dr. Falucskai János fóiskolai docens (elnök), Vegera József mesteroktató, Tanyiné Dr. Kocsis Anikó főiskolai docens, intézetvezető és Bencsi Mátyás külső szakértő, a SziTa'R-Net képviseletében - értékelték a pályamunkákat.  

Eredmények: 

Négyesi Zoltán: Biztonság növelése az adatbázisban a tárolt adatok titkosításával. (2. hely) 

Jóna Zoltán: SziTa'R Humánerőforrás kezelő rendszer Yii2/PHP alapokon (1. hely) 

Fábián Gábor: HyperReal: Nagypontosságú számábrázolási JAVA osztály (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

Simon Zsolt: SQL gyakorló weblap automatikus ellenőrzéssel (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

A jóhangulatú, szakmai kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy az elkészült pályamunkák nemcsak színvonalasak, de újdonságtartalmukkal versenyképesek is az országos versenyen.

Magyar Tudomány Ünnepe 2021 - Varecza - nap, tudományos emlékülés

Kutatók Éjszakája 2021