Események

Magyar Tudomány Ünnepe - “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetében

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Matematika és Informatika Intézet kétnapos rendezvényt szervezett 2022. november 10-11-én, “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” címmel.

A tudományos emlékülést immár sok éve rendezi meg az intézet Dr. Varecza Árpád matematikus, főiskolai tanár, néhai tanszékvezető és főigazgató-helyettes emlékére.

Első nap az intézet oktatói konferencia keretében mutatták be kutatási témáikat és eredményeiket az intézet tanácstermében matematikai, informatikai, könyvtár-informatikai és pedagógiai szekciók keretében.

November 11-én az eseménysorozat koszorúzással folytatódott a Nyíregyházi Köztemetőben, beszédet mondott Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető. Az emlékezésre eljöttek a családtagok, a barátok, valamint az egykori munkatársak. A Bolyai János Matematika Társaság nevében Dr. Rozgonyi Tibor és a MII oktatói helyezték el a társaság koszorúját Dr. Varecza Árpád síremlékén.

Ezt követően Prof. Dr. Dobos Imre egyetemi tanár (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Tanszék) tartott előadást “A beszállítók rangsorolása DEA-val és közös súlyokkal” címmel.

A Varecza-napi programsorozat jóhangulatú csapatépítő borkóstolással zárult a Matematika és Informatika intézet dolgozói és vendégei számára Tállyán, Hollókői Mihály Pincészetében.

A Nyíregyházi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa és a Matematika és Informatika Intézeti Diákkör meghirdette a 36. Országos Tudományos Diákköri Verseny 3. házi fordulóját. A versenyre 4 pályamunka érkezett, melyet a hallgatók 2022. ápr. 26-án mutattak be egy rövid előadás keretében.  

Az intézeti zsüri tagjai - Dr. Falucskai János fóiskolai docens (elnök), Vegera József mesteroktató, Tanyiné Dr. Kocsis Anikó főiskolai docens, intézetvezető és Bencsi Mátyás külső szakértő, a SziTa'R-Net képviseletében - értékelték a pályamunkákat.  

Eredmények: 

Négyesi Zoltán: Biztonság növelése az adatbázisban a tárolt adatok titkosításával. (2. hely) 

Jóna Zoltán: SziTa'R Humánerőforrás kezelő rendszer Yii2/PHP alapokon (1. hely) 

Fábián Gábor: HyperReal: Nagypontosságú számábrázolási JAVA osztály (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

Simon Zsolt: SQL gyakorló weblap automatikus ellenőrzéssel (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

A jóhangulatú, szakmai kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy az elkészült pályamunkák nemcsak színvonalasak, de újdonságtartalmukkal versenyképesek is az országos versenyen.

Magyar Tudomány Ünnepe 2021 - Varecza - nap, tudományos emlékülés

Kutatók Éjszakája 2021