Események

Nemzetközi π-nap 

Március 14-én ünnepeljük a matematika egyik leghíresebb számát, a Pí-t (π). Ez a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, melynek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért választották ezt a napot a Pí nemzetközi napjának (03.14.). 

A Pí nemcsak egy elméleti fogalom, hanem gyakorlati alkalmazásokban is fontos szerepet játszik. Például az űrkutatásban vagy az építészetben használható fel. 

A nemzetközi Pí-napot 1988 óta tartják, de csak 2019-ben nyerte el hivatalos elismerését az UNESCO-tól. Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein. 

A nap célja nemcsak a matematika népszerűsítése, hanem annak bemutatása is, hogy milyen csodálatos és izgalmas tudományág. A Pí-nap üzenete: a matematika ott van mindenütt! 

A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete - hagyományt teremtve - tavaly csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez. Az intézet oktatóinak elsődleges célja az volt, hogy a Pí-nap megrendezésével népszerűsítse a matematikát, másodlagos szempontja pedig az, hogy szorosabbá tegye az együttműködést a középiskolák és a Nyíregyházi Egyetem, ill. a Matematika és Informatika Intézet között.  

A fentieket szem előtt tartva 2023. március 14-én 10 órától Pí-nap-i matematikavetélkedőt szerveztünk az egyetem körelőadójában. A rendezvényre azon középiskolai osztályok tanulóit vártuk, akik érdeklődnek a tudományterület iránt és szívesen megmérettették magukat egyénileg a verseny keretében. Érkeztek diákok – közel 65 fő - az NYE Eötvös József Gyakorlóiskola és Gimnáziumból, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumból, valamint a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumból

Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető köszöntője és Dr. Blahota István technikai eligazítója után a jóhangulatú versenyen 1 óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy a kitöltsék a tesztlapokat. Az helyes megoldásokat Dr. Vattamány Szabolcs ismertette. 

A helyezettek tárgyjutalomban részesültek, melyet a Nyíregyházi Egyetem ajánlott fel részükre.  

A következő eredmények születtek:  

   

Helyezettek 

 
 

Név 

Iskola 

Pontszám 

1.  

Gál Levente 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

22 

2. 

Pápa Kornél 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

2. 

Szabó Levente 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

19 

3. 

Grexa Bianka 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Tóth Dorina 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

3. 

Majoros Noémi 

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 

18 

3. 

Fekésházy Mátyás 

Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

18 

 

Gratulálunk a helyezetteknek és felkészítő tanáraiknak! 

 

Magyar Tudomány Ünnepe - “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetében

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Matematika és Informatika Intézet kétnapos rendezvényt szervezett 2022. november 10-11-én, “Dr. Varecza Árpád Tudományos Emlékülés- és Konferencia” címmel.

A tudományos emlékülést immár sok éve rendezi meg az intézet Dr. Varecza Árpád matematikus, főiskolai tanár, néhai tanszékvezető és főigazgató-helyettes emlékére.

Első nap az intézet oktatói konferencia keretében mutatták be kutatási témáikat és eredményeiket az intézet tanácstermében matematikai, informatikai, könyvtár-informatikai és pedagógiai szekciók keretében.

November 11-én az eseménysorozat koszorúzással folytatódott a Nyíregyházi Köztemetőben, beszédet mondott Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetvezető. Az emlékezésre eljöttek a családtagok, a barátok, valamint az egykori munkatársak. A Bolyai János Matematika Társaság nevében Dr. Rozgonyi Tibor és a MII oktatói helyezték el a társaság koszorúját Dr. Varecza Árpád síremlékén.

Ezt követően Prof. Dr. Dobos Imre egyetemi tanár (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Tanszék) tartott előadást “A beszállítók rangsorolása DEA-val és közös súlyokkal” címmel.

A Varecza-napi programsorozat jóhangulatú csapatépítő borkóstolással zárult a Matematika és Informatika intézet dolgozói és vendégei számára Tállyán, Hollókői Mihály Pincészetében.

A Nyíregyházi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa és a Matematika és Informatika Intézeti Diákkör meghirdette a 36. Országos Tudományos Diákköri Verseny 3. házi fordulóját. A versenyre 4 pályamunka érkezett, melyet a hallgatók 2022. ápr. 26-án mutattak be egy rövid előadás keretében.  

Az intézeti zsüri tagjai - Dr. Falucskai János fóiskolai docens (elnök), Vegera József mesteroktató, Tanyiné Dr. Kocsis Anikó főiskolai docens, intézetvezető és Bencsi Mátyás külső szakértő, a SziTa'R-Net képviseletében - értékelték a pályamunkákat.  

Eredmények: 

Négyesi Zoltán: Biztonság növelése az adatbázisban a tárolt adatok titkosításával. (2. hely) 

Jóna Zoltán: SziTa'R Humánerőforrás kezelő rendszer Yii2/PHP alapokon (1. hely) 

Fábián Gábor: HyperReal: Nagypontosságú számábrázolási JAVA osztály (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

Simon Zsolt: SQL gyakorló weblap automatikus ellenőrzéssel (1. hely, országos TDK-ra javasolva) 

A jóhangulatú, szakmai kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy az elkészült pályamunkák nemcsak színvonalasak, de újdonságtartalmukkal versenyképesek is az országos versenyen.

Magyar Tudomány Ünnepe 2021 - Varecza - nap, tudományos emlékülés

Kutatók Éjszakája 2021